Pages

Saturday, December 11, 2010

黄油芝士蛋糕

早上,做了杏仁香蕉巧克力小蛋糕善梅老师在Facebook上说她要吃,可是因为太好吃,已经被家人吃光了。

看看时间....妈咪说应该还来得及做蛋糕,妈咪找了个新食谱“黄油芝士蛋糕”让我试做。我把打好的面团,装入小纸杯里,才放入烘炉里烘,这样比较节省时间。

这样的装饰很有创意,GLOW老师的点子...赞!

今天正好是玉琴的生日,就用我做的蛋糕来当生日蛋糕吧!

Kek Margarine Keju (Cheese Margarine Cake)

Bahan-bahan :
170gm margarine
125gm krim keju
220gm gula castor
5 biji telur, asingkan putih dan kuningnya
210gm tepung serbaguna
1 1/2 camca teh baking powder, diayak bersama tepung
2 camca teh esen vanilla
1/8 camca teh cream of tartar

Cara-cara :
1. Putar margarine dan krim keju hingga kembang dan pucat warnanya.
2. Masukkan gula sedikit demi sedikit. Teruskan memutar hingga habis.
3. Masukkan kuning telur sebiji demi sebiji. Putar sebati.
4. Masukkan tepung. Perlahankan putaran. Masukkan esen vanilla.
5. Dalam bekas yang lain, pukul putih telur hingga berbuih dan masukkan cream of tartar.
6. Apabila sudah kental, masukkan 1/3 bahagian ke dalam adunan margarine/keju/tepung.
Kaupbalikkan. Ulangi hingga habis.
7. Ratakan adunan ke dalam loyang beralas kertas dan dilengser sedikit majerin.
8. Bakar pada suhu 170 darj cel selama 1 jam atau sehingga masak bergantung kepada oven masing-masing.
9. Keluarkan, biar atas redai 10 minit sebelum dikeluarkan dari loyang.

**( saya masukkan adunan ke dalam cawan kek kertas untuk jimatkan masa bakar )

No comments:

Post a Comment