Pages

Friday, November 12, 2010

Cheddar Cheese Cake


Bahan A
Susu cair - 50ml
Mentega - 50 g
Cheddar Cheese - 3 keping
Kuning telur - 3 biji
Tepung kek - 50 g

Bahan B
Putih telur - 3 biji
gula halus - 50 g
krim tartar - 1/4 sudu teh

1. Siapkan loyang bulat 18 cm, sapu dengan mentega atau menggunakan cooking spray, alaskan kertas di bahagian bawah loyang. Panaskan oven 160 C.
2. CairkanSusu cair,mentega dan Cheddar cheese dengan menggunakan low heat hingga cair semuanya dan aduk merata. (Gambar 1)
3. Masukkan kuning telur , gaul dengan cepat mengalakkan telur kuning bergetul .Masukkan tepung kek dan gaul rata.(Gambar 2)
4. Pukul bahan putih telur hingga berbuih kasar, masukkan krim tartar, pukul dengan speed sederhana.masukkan gula halus secara bertahap. Terus dipukur hingga soft peak.
5. Ambil 1/3 dpd adonan putih telur, campur dengan adonan 3. Gaul rata dengan perlahan-lahan, kemudian masukkan 2/3 ke adonan putih telur.
6. Masukkan adunan ke dalam loyang yang disediakan dan bakar selama kurang lebih 50 minit. Dengan cara au bain marie. (gambar bawah sekali)

Cara membuat :


No comments:

Post a Comment