Pages

Saturday, October 23, 2010

云石牛油蛋糕 Marble Butter Cake



材料:
1. 牛油 mentega - 250g
2. 幼糖 Gula halus - 200g
3. 鸡蛋四粒 telur 4 biji
4. 自发面粉 tepung naik sendiri - 250g 过筛 ayakkan
5. 鲜奶4汤匙 susu cair 4 camca besar
6. 可可粉1汤匙 serbuk koko 1 camca besar

做法:
1. 牛油和糖放入mixer里,低速度打至变浅黄松发
....pukulkan mentega dan gula halus sehingga kembang dan berwarna kuning cair
2. 分次加入蛋打至成奶油状,再慢慢加蛋。
....masukkan telur satu demi satu ke dlm adunan, pukul sampai bentuk krim
3. 必须打至均匀才再加蛋,不然会变成豆腐花般
.... pukul hingga rata sblum msuk telur seterusnya supaya adn tak cair
4. 继续打至成奶油状。然后面粉分3次加入
.....terus pukul hingga bentuk krim , masukkan tepung dgn bagikan ke 3 bhgian
5. 最后加入鲜奶拌打至光滑面糊
.....masukkan susu cair dan pukul hingga adunannya nampak bersinar
6. 拿3汤匙的面糊加可可粉搅拌均匀
....ambilkan 3 camca besar adunan itu dan campurkan serbuk koko
7. 把一半original面糊倒入已铺纸的烤盘里,
....masukkan separuh aduan original ke dlm loyang yang telah dialaskan kertas minyak
8. 把可可面糊倒在original面糊上
....masukkan aduanan koko itu diatas adunan original
9. 用一支筷子在面糊上转,转出花纹
.... cucukan chopstick ke dlm adunan dan pusing2 utk btkkan corak
10. 再把剩下的面糊倒在上面。
.... masukkan adunan yg sparuh itu ke atas adunan
11. 放入预热烤箱,180度烤约45分钟即可
..... masukkan ke ketuhar yang telah dipanaskan ,180darjah celcius selama 45 minit

No comments:

Post a Comment