Bahan-Bahan: | |
1 ekor ayam (potong 8) 5 biji buah keras (dikisar) 10 tangkai cili kering (dikisar) 10 tangkai cili merah (dikisar) 2 labu bawang besar 4 batang serai 1 cm lengkuas 1 cm halia 1 cm belacan 2 biji tomato | 2 biji terung 5 batang bendi 2 kelopak lobak masin Sedikit air asam jawa 4 keping asam keping 3 ikat daun kesum 4 ikat daun pudina 1 kuntum bunga kantan (dihiris) Sedikit minyak untuk menumis Gula & garam secukup rasa |
Cara: | |
Panaskan minyak, tumis bawang kemudian masukkan semua bahan yang telah dikisar tadi. Apabila telah wangi, masukkan air asam jawa, asam keping, daun kesum & daun pudina. Kemudian masukkan ayam yang telah dipotong tadi. Masukkan garam & gula secukup rasa, masak ayam hingga naik bau. Apabila ayam sudah hampir setengah masak masukkan terung, kemudian masukkan bendi, lobak masin, lebihan daun pudina & akhir sekali taburkan bunga kantan di atasnya. |
Saturday, October 23, 2010
Asam Pedas Ayam Daun Pudina
Labels:
Cooking 烹 饪
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment